V púšti a v pralese - Sienkiewicz, Henryk, 1846-1916; Stano, Mikuláš; Kolář, Radomír (Bratislava : Mladé letá, 1969)
Dobrodružstvo dvoch detí na dlhej ceste zo zajatia dervišov cez Saharu pozdĺž Nílu a pralesmi stredovýchodnej Afriky.
Nositeľ Nobelovej ceny za literatúru za rok 1905
Keywords: poľská literatúra; Nobelova cena; dobrodružné romány; starší školský vek