Hrdinovia - Timrava-Slančíkova, Božena, 1867-1951 (Čítanie študujúcej mládeže, 1968)
Zbierka noviel, v ktorej je majstrovsky vykreslená konzervatívnosť niektorých sedliackych rodín na prelome 2 storočí.