Keď báčik z Chochoľova umrie ; Neprebudený - Kukučín, Martin, 1860-1928 (Edícia slovenskej klasickej literatúry, 2011)
Prvá poviedka sa venuje problematike morálneho úpadku zemianstva. Hlavná postava Aduš Domanický predstavuje typ neschopného chválenkárskeho zemana žijúceho na úver. V poviedke Neprebudený sa stretávame s príbehom prostoduchého husiara Ondráša Machuľu a jeho nešťastnej lásky k Zuzke Bežanovie.