Demokrati - Jesenský, Janko, 1874-1945; Čepan, Oskár, 1925-1992 (Čítanie študujúcej mládeže, 1985)
Široko rozvinutá kritika buržoáznej demokracie v oblasti aktivity politickej, administratívnej, ideologickej i umeleckej.