Ranná horúčka - Gárdos, Péter, 1948- (Odeon, 2016)
Švédsko 1945. Dvadsaťpäťročného Miklósa transportujú z koncentračného tábora Bergen-Belsen na švédsky ostrov Gotland. V rehabilitačnej nemocnici mu švédsky lekár pre neliečenú tuberkulózu dáva šesť mesiacov života. No Miklós vyhlási osudu vojnu. Napíše list všetkým stosedemnástim maďarským dievčinám, ktoré sa vo Švédsku zotavujú, s úmyslom vziať si jednu z nich za manželku. Čoskoro objaví tú pravú - uchvátia ho pôvabné riadky a fascinujúci štýl devätnásťročnej Lili.