Slovenské dejiny II. : Od novoveku po súčasnosť - Budaj, Marek, 1975- (Eurolitera, 2009)
Druhý diel začína kapitolou Uhorský štát na začiatku novoveku, kedy územie dnešného Slovenska bolo súčasťou Habsburskej ríše. Pokračuje zrodom Československa, pádom komunistického režimu, až po „normalizáciu“ a nežnú revolúciu. Poslednými kapitolami knihy sú časti o vzniku samostatnej Slovenskej republiky, vnútropolitickom vývoji samostatnej SR a začlenení Slovenska do medzinárodných štruktúr.