Sklenená izba - Mawer, Simon, 1948- (Slovart, spol. s r.o, 2019)
Bohatý český priemyselník židovského pôvodu Viktor Landauer a jeho manželka Liesel sa počas svadobnej cesty zoznámia s rakúskym architektom Reinerom von Abtom. Ten si ich získa natoľko, že si ho najmú ako projektanta svojho nového domu. Von Abt pre nich vytvorí majestátnu vilu s veľkými oknami, bielymi stropmi aj podlahami. Landauerovci v ňom vedú pestrý život. Na ich búrlivých večierkoch sa zúčastňujú významné osobnosti prvej republiky, ale iba dovtedy, kým ich bezprostredná hrozba nacistickej okupácie neprinúti opustiť mesto aj krajinu. Vila po ich odchode žije ďalej ako mlčanlivý svedok dramatických udalostí, ktoré sprevádzajú jej byvateľov v čase, keď vládu nad krajinou preberá krutý režim.