Šedá - Vácha, Dalibor, 1980- (Fantastická Epocha, 2020)
Ocitáme sa v Československu 20. storočia. Po temelinskej havárii je krajina v bezútešnom stave. Ľudia čerpajú zo záhadnej sily zvanej šedá. Tým získavajú nadprirodzené schopnosti. Takou je aj rodina dospievajúcej Jenovéfy. Bývali eštebáci ich prenasledujú a predávajú do Sovietskeho zväzu.