Církevní slovanština v pozdním středověku - Knoll, Vladislav, 1981- (Práce Slovanského ústavu AV ČR, v.v.i.. Nová řada, 2019)
Okrem gréčtiny a latinčiny existuje v Európe ešte tretí klasický jazyk církevná slovanština. Tá vychádza zo staroslověnčiny, prinesenej Cyrilom a Metodom na Veľkú Moravu v 9. stolročí. Neskorý stredovek (zhruba 14.15. storočie) predstavuje jeden z vrcholov církevnoslovanskej knižnej kultúry.