O tyranii : dvadsať ponaučení z 20. storočia - Snyder, Timothy, 1969-; Otčenáš, Igor, 1956- (Bratislava : Premedia, 2017)
História nás môže poučiť aj varovať. V dvadsiatom storočí európske demokracie podľahli fašizmu, nacizmu a komunizmu. Boli to hnutia, v ktorých vodca alebo strana sľubovali, že vypočujú ľud a ochránia ho pred globálnymi existenčnými hrozbami. Rozumné uvažovanie v nich nahradil mýtus.
Keywords: 20. storočie; despotizmus; diktatúra; autoritatívne režimy; politické dejiny -- 20. storočie; populizmus; totalitarizmus; sociálna pamäť; človek a spoločnosť; občianska etika; Európa; eseje; úvahy