Zahrady pozemských radostí : pohled z dějin výchovy k přírodě - Gintel, Allan, 1947-; Lesařová-Roubíčková, Michaela; Karlach, Jan; Thoma, Zdeněk (Gasset, 2019)
Výchova k prírode mala u nás veľkú tradíciu už vo vtedajšom Československu. Unikátny systém výchovy v prírode zaviedol spisovateľ a pedagóg Jaroslav Foglar, vznikli tak rôzne hnutia ako bol tramping alebo Brontosaurus.