Prokletý sníh - Žampachová, Barbora, 1992- (Fragment, 2019)
Otrokyňa Tara pracuje v domácnosti u majstra Genáního, ktorý žije v exotickej krajine a počas voľných chvíľ ju učí písať a počítať. Jedného dňa, keď sa Tara kúpe v mori, je kúzlom transportovaná do cudzej krajiny, kde všetci miestni rozprávajú jazykom otrokov. Bola povolaná, pretože podľa vedmy má priniesť kľúč k porážke magických bytostí, ktoré útočia iba vtedy, keď je krajina pokrytá snehom.