Holokaust okolo nás : roky 1938 - 1945 v kultúrach spomínania - Salner, Peter; Vrzgulová, Monika (Etnologické štúdie, 2020)
K následkom holokaustu je potrebné zdôrazniť fakt, ako toto historicky relatívne krátke obdobie ovplyvnilo život tých, ktorí prežili a ich potomkov. Ako sa zmenila židovská komunita? Koľko židovských tradícií stratilo nositeľov? A ako tieto straty vníma majoritná spoločnosť? Niekdajšie hrôzy zároveň varujú pred možným opakovaním.