Hviezdoveda : alebo životopis Krutohlava, čo na zemi, okolo mesiaca a slnka skúsil a čo o obežniciach, vlasaticiach, pôvode a konci sveta vedel - Reuss, Gustáv (Pamäti a dokumenty, 2020)
Prvé slovenské sci-fi: Hviezdoveda. Autor knihy sedem rokov pred Julesom Vernom posiela svojho hrdinu, gemerského učenca Krutohlava, v balóne na Mesiac. Po návrate na Zem príde o balón, no nevzdáva sa pomocou šikovných majstrov z celého Slovenska začne stavať medzihviezdny koráb.