Teorie podivnosti - Horáková, Pavla, 1974- (Román, 2018)
Hlavná hrdinka Ada Sabová, mladá vedkyňa, je typickou modernou intelektuálkou. Na pozadí pátrania po zmiznutom synovi svojej kolegyne zaznamenáva okolo seba zdanlivé náhodnosti, za ktorými však tuší zákonitosť a previazanosť. Pre všetky tieto javy hľadá zastrešujúcu definíciu, svoju "teóriu podivnosti".