Kulturní vetřelec : dějiny čtení - kalendárium - Trávníček, Jiří, 1960- (Host, 2020)
Autor formou kalendária rozdeleného do šiestich historických epoch mapuje zhruba sedemsto udalostí, ktoré sú v kontexte čitateľskej kultúry podstatné. Zdôrazňuje, že sa nenaplnili ani obavy z toho, že čítanie vytlačí vizuálna kultúra, alebo digitane výdobytky.