Modifikácie vyobrazovania človeka so znevýhodnením v literárnej a ilustračnej tvorbe pre deti a mládež na Slovensku (1850 - 2020) - Gal Drzewiecka, Iveta; Stanislavová, Zuzana (Vydavateľstvo Prešovskej univerzity, 2020)
Predpokladom budovania kultúry, v ktorej sú osoby so znevýhodnením (telesným, zdravotným, psychickým, sociálnym) vnímané a akceptované ako jedinečné a plnohodnotné osobnosti s individuálnymi zvláštnosťami, je identifikácia a odstraňovanie obojstranných bariér medzi väčšinovou a znevýhodnenou populáciou.