Vesnický román - Světlá, Karolina, 1830-1899 (Česká knižnice (Host), 2019)
Román opisuje rozvrat nerovného manželstva zámožnej richtárky a chudobného Antoša, ktorý si ju vzal z úcty a vďačnosti, ale neskôr sa musí vzoprieť jej sebeckej láske. Jednoduché dedinské dievča spozná jeho nešťastie, pomáha mu starať sa o deti, o ktoré sa ich matka nestará, a dáva mu spoznať nesebeckú lásku, založenú na duševnom pochopení. Obaja hrdinovia sa chcú postaviť proti konvenciám a začať spoločný život, ale dievča sa nakoniec zrieka Antoša zo súcitu s jeho ženou aj z obáv z verejnej mienky.