Škvíry - Míková, Marka, 1959- (Argo, 2014)
Malá Matylda netuší, prečo s ňou nežije jej mamička a kam sa vôbec podela, ale veľmi sa jej po nej cnie. Žije v panelákovom byte s workoholickým oteckom-režisérom. Cíti sa veľmi osamelá. Otec je pohltený svojou prácou a na Matyldu si takmer nedokáže nájsť čas. Matylda mu to však nemá za zlé. Jedného dňa si pri hľadaní susedkinej zatúlanej fretky všimne pod schodmi zvláštne škáry. Vstúpi do nej a ocitne sa v inom svete, plnom obrazov zvierat a jemnej hudby, svete, kde je všetko priateľskejšie, láskavejšie, kde sú nasýtené jej potreby a kde v závere príbehu nájde svoju stratenú mamičku aj vysvetlenie, prečo musela prežiť detstvo bez nej.