Europeana : stručné dějiny dvacátého věku - Ouředník, Patrik, 1957- (Volvox Globator, 2012)
Subjektívne ladená postmoderná próza. Ktorá sa pohybuje na hranici beletrie a esejistika a s ironickým nadhľadom prehliada celkovú atmosféru sveta v 20. storočí.