Jezevec Chrujda staví nejdřív urychlovač a pak zase pomalič - Stančík, Petr, 1968- (Modrý slon (Meander), 2015)
Jazvec Chrujda spoločne so sovičkou Stáňou musia postaviť urýchľovač častíc, aby skrátili zrenie púpavového vína, pretože slimáka Lumíra, prilákalo líškine víno. Nedopatrením sa ocitol v urýchľovači častíc a teraz pobehuje po lese takou rýchlosťou, že za sebou zanecháva spleť slimáčich cestičiek.