O Dešťovém kameni - Stránský, Jiří, 1931-2019 (Modrý slon (Meander), 2016)
Stará povesť hovorí, že na okraji velikánskej skaly, na ktorej stojí slávny hrad Buchlov, trčí zo zeme velikánsky kameň, ktorý je zázračný. Ale len za istých podmienok: ktokoľvek si na neho v daždi sadne a chce, aby mu kameň odovzdal svoje čaro, nesmie ani v tom najväčšom lejaku otvoriť dáždnik. Vďaka korenárke sa Vojtyn naučil milovať prírodu so všetkým, čo ostatným často nemusí byť príjemné. Jedného dňa začalo pršať, práve keď pásol ovce blízko dažďového kameňa.