Písečníci a bludný asteroid : dobrodružný sci-fi román pro děti a mládež - Dvořák, Václav, 1976 únor 24.- (Václav Dvořák, 2018)
Tomáš Nebula sa z primitívnej planéty Písečnice dostane na výskumnú kozmickú loď a je prijatý na vesmírnu akadémiu.