Popelnicový román : síťový kryptopříběh - Merta, Vladimír, 1946- (Olivovníky, 2021)
Rozsiahly román známeho pesničkára je svojim obsahom, štýlom i celkovým vyznením dielom v súčasnej českej próze úplne ojedinelým. Je zdrvujúcim úškľabom nad českou dobou prednovembrovou, tesne ponovembrovou i súčasnou. Postavy sú pre autora iba figurínami v hre, ktorej zmyslom je ukázať to, čo je nezmyselné, trápne, smiešne - a pritom hrozné.