Staré baby : ženy a čas ve středověké Evropě - Malaníková, Michaela Antonín; Brůžek, Jaroslav, 1949-; Dienstbier, Jan; Doležalová, Lucie, 1977-; Dušek, Jan; Charvát, Petr, 1949-; Jaluška, Matouš, 1985-; Jindra, Petr, 1966-; Korecká, Lucie, 1989-; Kotěrová, Anežka; Novotná, Marie; Pacovský, Karel; et al. (NLN, s.r.o, 2020)
Premýšľanie o stredovekých starých babách a ich obrazoch má emancipačnú hodnotu - vyslobodzuje nielen z konvencií a pút, ale aj z diktátu mlado sa javiaceho, zdravého, pracovitého a množiaceho sa tela. Blízkosť smrti pripomínaná starou ženou bola v stredovekej imaginácii vždy rovná aj blízkosti večného života. So starobou a s jeho reflexiou je spojená šanca na skorý únik zo sveta a času, teda zo života konečného.