Ad acta - Ouředník, Patrik, 1957- (Volvox Globator, 2016)
Dejovým pôdorysom knihy je kriminálny príbeh jednej podivnej samovraždy, jedného znásilnenia a jednej dávnej vraždy. Na tomto základe autor rozohráva mnohonásobnú hru s čitateľom v podobe slovných a štylistických hračiek, falošných citátov a ironických výziev čitateľovi. Okrem toho ústami niekoľkých rozdielnych hrdinov, predovšetkým zatrpknutého dôchodcu a "slušniackeho" policajného inšpektora, prednáša sarkastické, vtipné komentáre k súčasnej slovenskej realite.