Oněgin byl Rusák - Dousková, Irena, 1964- (Druhé město, 2006)
Zo školáčky je teraz stredoškolská študentka, svoju hĺbavo ironickú rétoriku však nestratila. Helenkine príhovory o škole, rodine, láskach a pokryteckom prostredí za husákovského režimu nezadržateľne odhaľujú jej zraniteľné, tápajúce vnútro.