Výlet do Portugalska, aneb, Poetický průvodce na cestu tam a zpátky - Burian, Jan, 1952- (Olivovníky, 2014)
Autor opisuje cestu z Prahy cez Paríž až do Portugalska. So svojim láskavým humorom predstavuje jednotlivé miesta, ktoré navštívil. Všíma si hlavne detaily a nepopisuje len "turisticky atraktívne" objekty alebo trasy. Hovorí aj o priateľoch, ktorí ho na ceste sprevádzali aj o tých, s ktorými sa v Portugalsku stretol.