Beowulf : an Anglo-Saxon epic poem - Hall, John Lesslie (John Lesslie), 1856-1928 (HarperCollinsPublishers, 2012)
Staroanglický hrdinský epos sleduje osud mladého Beowulfa z géatského národa. Hrdina odchádza so štrnástimi priateľmi do Dánska, aby pomohli kráľovi Hrothgarovi, ktorého sužuje ľudožravý netvor Grendel (v severskej tradícii trol). V dvoch bitkách premôže Beowulf najprv Grendela a potom aj jeho matku túžiacu po pomste. Druhá časť básne sa odohráva po mnohých rokoch. Beowulf, ktorý sa stal géatským kráľom, sa stretáva s ohnivým drakom, ktorý pustoší jeho krajinu. Tak ako v prvej časti tiahne s početným sprievodom proti nebezpečenstvu.