Percy Jackson and the Olympians : The Lightning Thief - Riordan, Rick, 1964- (Puffin Books, 2023)
Percy Jackson má v škole večne problémy. To je ale to najmenšie, čo mu teraz robí starosti. Síce je práve začiatok 21. storočia, ale zdá sa, že antickí bohovia z bájneho Olympu sa rozhodli zostúpiť zo svojich trónov a tým aj vstúpiť do Percyho života. Percy sa totiž z ničoho nič dozvedá, že jeho skutočným otcom je Poseidon, boh morí a vodného živlu. A to okrem iného znamená, že Percy je napoly človek, napoly boh. Aby toho nebolo málo, najvyšší z bohov, samotný Zeus, Percyho obviní, že ukradol jeho magickú palicu ukrývajúcu blesky... a o ktorej sa bez preháňania dá povedať, že ide o najstaršiu zbraň hromadného ničenia.