Gaidžin - Clavell, James, 1924-1994 (IKAR, a.s, 2025)
Rozsiahla historická sága je panoramatickým pohľadom na Japonsko v druhej polovici 19. storočia, voľne nadväzuje na dve predchádzajúce knihy Šógun a Tchaj-pan. Dejovú líniu predstavuje príbeh mladej Francúzky a budúceho šóguna, ktorých vzťah je ohrozovaný radom prekážok, a dráma tragickej lásky japonského šľachtica ku kurtizáne, spojená s jeho nepriateľmi. Knihu charakterizuje autorovo farbisté a zasvätené líčenie japonskej kultúry a spoločnosti v 19. storočí, mocenských bojov v krajine i rozporov medzi katolíkmi a protestantmi v európskej kolónii.