Takmer dokonalá - Ries, Michala, 1989- (IKAR - Slovenský spisovateľ, 2025)
Róbert je matematický štatistik a logika zastáva v jeho živote nezameniteľné miesto. V jeho svete všetko dáva dokonalý zmysel každý jav má svoje vysvetlenie, každá udalosť svoj správny čas a každá vec svoje miesto. Aj preto má Róbert svoj zoznam. Obsahuje dvanásť položiek, ktoré definujú jeho dokonalú ženu. Ešte ju nestretol, ale vie, že zo štatistického hľadiska musí existovať. A určite to nie je Kamila, jeho nová suseda, ktorá ho pri každom stretnutí privádza do zúfalstva. Nemôže však poprieť, že v jej prítomnosti cíti nelogické, nevysvetliteľné a hlavne nežiaduce pocity, s ktorými si nevie rady. Kamilina existencia vyvádza Róberta z rovnováhy. Svojimi činmi ho núti pochybovať o jej zdravom rozume. A ich rozhovory... Tá žena ho neustále provokuje! Väčšinou má chuť uškrtiť ju, ale niekedy...