Poézia - Botto, Ján, 1829-1881; Marták, Ján, 1903-1982 (Bratislava Tatran, 1975)
Smrť Jánošíková. Botto sa neoženil, tak po štúrovsky v službe ducha venoval svojmu Slovensku svoj mládenecký zápal i mužnú hĺbku lásky. Jeho dielo, hlboko zakotvené v poézii ľudu, pôsobí podmanivo a sviežo pre svoj nevysloviteľný národný a ľudový pôvab.
Redakčná poznámka
Zlatý fond Slovenskej literatúry
Keywords: slovenská poézia; lyrická poézia