Dvaja romantici prípad Janko Kráľ a Ján Botto - Vongrej, Pavol, 1935-2001; Ďurík, Peter 1947-; Matica slovenská. Literárny archív; Matica slovenská. Literárny archív (Martin Vydavateľstvo Matice slovenskej, 1994)
Kniha pozostáva z dvoch biografických esejí: o Jankovi Kráľovi (Syn sveta) a Jánovi Bottovi (Súdny deň básne).
V priestore svojráznej literatúry faktu sa v knihe stretávajú osudy dvoch slovenských romantikov. dvoch kongeniálnych básnikov. stretávajú sa však v dvoch pásmach životných príbehov. idúcich nezávisle jeden od druhého z ich kolísok až po ich hroby. Janko Kráľ a Ján Botto sa síce naozaj zišli viackrát na svojich životných cestách. ale ich \"stretnutie\" na stránkach tejto knihy vyvolala viacmenej náhodná situácia autora biografických esejí o nich... .
Keywords: Kráľ, Janko, -- 1822-1876; Botto, Ján, -- 1829-1881; romantizmus (literatúra); Romanticism (literature); slovenskí básnici; Slovak poets; literárnovedné rozbory; Literary criticism and history; slovenskí spisovatelia; Slovak authors; eseje; Essays; biografie; Biography