Krvavé sonety - Hviezdoslav, Pavol Országh, 1849-1921; Makovický, Emil, 1908-1986; Lajčiak, Milan, 1926-1987; Rosenbaum, Karol, 1920-2001; Habovštiak, Anton, 1924-2004; Hviezdoslavova spoločnosť (Martin Matica slovenská, 1952)
V tomto diele vyjadril básnik svoj ostrý postoj k vojne a nádej na mierový život. Dielo sa skladá z 32 sonetov a predstavuje reakciu básnika na pošliapanú a poníženú ľudskosť v čase 1. svetovej vojny. Je ostrým protivojnových protestom. Hviezdoslav vyslovuje svoje rozhorčenie nad tým, že ľudstvo tak hlboko pokleslo a kladie si otázku, kto je za túto hrôzu a utrpenie zodpovedný. Nenachádza priamu odpoveď, predsa jasne tuší, že je to egoizmus jednotlivcov, skupín národov založených na prospechárstve a chamtivosti. Odsudzuje vojnu, ktorá prináša morálny a spoločenský úpadok. V záverečných sonetoch vyslovuje básnik túžbu po mieri, dúfa, že sa ľudstvo poučí a po skončení tohto strašného krviprelievania bude žiť v mieri.
Dielo Krvavé sonety od P.O. Hviezdoslava je lyrickou skladbou z obdobia slovenského literárneho realizmu. Taktiež je to jedno z prvých protivojnových diel v slovenskej ale aj svetovej literatúre, napísané už v roku 1914 (vyšlo až v roku 1919). Hviezdoslav odsudzuje nezmyselnosť vojny a zabíjania, zdôrazňuje právo všetkých ľudí na pokojný život a slobodu. Vojnové udalosti niesol Hviezdoslav veľmi ťažko, hoci nebol priamym účastníkom vojny - videl utrpenie ľudí, kruté zabíjanie, ničenie tovární, kultúrnych pamiatok, a preto nemohol mlčať. Dielo tvorí 32 sonetov. zdroj: databazeknih.cz
Vydala Hviezdoslavova spoločnosť v nakladateľstve Matica slovenská
Obsahuje faksimile rukopisu
Frontispice
Keywords: slovenská poézia; Slovak poetry