Havran. Zlatý skarabeus. Príhody Arthura Gordona Pyma - Poe, Edgar Allan (Zlatý fond svetovej literatúry, 1984)
Život a tvorba istých spisovateľov sa až nápadne ľahko stávajú predmetom legiend. Aj Edgar Allan Poe bol pre nás dlho akýmsi stelesnením mýtu o "prekliatom" básnikovi neskorého romantizmu, zmietajúcom sa v zúfalstve lásky a smrti. Dožil sa iba štyridsiatich rokov, zväčša ho stíhalo nešťastie za nešťastím a uznania sa mu od súčasníkov nedostalo v zaslúženej miere. A predsa jeho literárny odkaz zasiahol do vývoja americkej i svetovej literatúry. Edgar Allan Poe - básnik, poviedkár, literárny kritik a teoretik. Vo výbere sa nachádzajú básne, poviedky a román amerického spisovateľa. Sám sa považoval za poeta a básňou Havran sa mu podarilo navždy sa zapísať do histórie, keď sa dodnes považuje za jedno z najpôsobivejších poetických diel v anglickom jazyku a už päť rokov po jej uverejnení ju v USA zaradili do školských čítaniek. Prvá časť knihy je tak venovaná jeho básnickej tvorbe - samozrejme nechýba ani báseň Havran. Napriek básnickým ambíciam vynikal aj v próze a svojimi poviedkami ďalekosiahle ovplyvnil formu i