Robinson Crusoe - Defoe, Daniel (IKAR - Stonožka, 2021)
Prchký mladík Robinson Crusoe nedá na rady rodičov a utečie na more. Tam ho stíha jedna katastrofa za druhou. Hneď na prvej plavbe sa jeho loď potopí počas silnej búrky, jeho priateľ a učiteľ zahynie, potom ho zajmú tureckí piráti a predajú do otroctva v maurskom prístave Salé. Napriek mnohým príkoriam sa vynaliezavý Crusoe nevzdáva a dúfa v lepší život. Osud mu napokon otvorí cestu k slobode, priateľstvu a bohatstvu. No jeho najväčšou skúškou je, keď stroskotá na opustenom ostrove. Robinson sa o seba dokáže postarať a umne využíva miestne zdroje. Nádherný ostrov je plný pokladov a Crusoe sa na ňom cíti ako kráľ. Musí si však dávať pozor na skryté nebezpečenstvo, ktoré ohrozuje všetko, čo na ostrove vybudoval, a čo je horšie ľ aj jeho život.