Válka s mloky - Čapek, Karel (Čítanie študujúcej mládeže, 1975)
Námořník českého původu objeví v Tichém oceánu zvláštní druh učenlivého, obřího mloka. Lidé zneužijí schopností těchto tvorů a zotročí celý mločí druh. Jsou využíváni k podmořskému lovu, k vodním stavbám, dokonce jsou i vyzbrojeni proti žralokům. Mloci se však přiučí i špatným lidským stránkám a začnou mít dobyvatelské choutky. Vzbouří se (podobně jako zotročení roboti) proti lidem a vyhlásí jim válku s cílem proměnit Zemi ve vodní planetu. Aby autor dodal románu na působnosti, zakončil jej nejasným, ale nepříliš optimistickým závěrem.