Ján Kollár - Dielo Elégie, Slávy dcera, Pamäti z mladších rokov - Kollár, Ján; Vojtech, Miloslav (Kalligram a Ústav slov. lit. SAV Bratislava, 2009)
Vyberať z diela Jána Kollára nie je také jednoduché. Tento veľký básnik je až do takej miery mumifikovaný, že oživiť ho vyžaduje poznanie a cit. Oboma predpokladmi disponuje znalec nášho národného obrodenia Miloslav Vojtech.
V tejto edícii zbavil osobnosť a tvorbu Jána Kollára básnickej záťaže a učeneckého panciera, ktorými ich zavalil sám autor a rôzni jeho vykladači, a predstavuje nám ho v podobe živého básnika, mysliteľa, kazateľa a vedca.
Keywords: Kollár, Ján -- 1793 - 1852; výber z diela; slovenská literatúra