Sever proti Juhu - Verne, Jules 1828-1905 (Knihy J. Verna, 1979)
Dej románu sa odohráva v Amerike, v jednom z otrokárskych štátov na juhu Floridy, počas občianskej vojny. V tejto vojne stáli proti sebe statkári - otrokári Juhu proti pokrokovému Severu. Rodina statkára Burbanka, starostlivého otca dospelého syna, dôstojníka, a drobnej dcéry, na ktorej lipne celá rodina, prežíva i so svojimi vernými sluhami- černochmi napäté dni bojov a oslobodenie černochov. Únos Burbankovej dcéry zločinným banditom len vystupňuje ich rozhodnutie bojovať za spravodlivú myšlienku až do samého konca, odhodlanie nevzdať sa zlosynom a znovu obnoviť poriadok a mierový život na Burbankovej farme.