Dějiny české literatury. III, Literatura druhé poloviny devatenáctého století - Pohorský, Miloš, 1929-2013 (Práce ČSAV, 1961)
Marxistický výklad, který vychází z podnětů a myšlenek Zd. Nejedlého a J. Fučíka, snaží se "přispět k poznání, jak se literatura svými specifickými prostředky účastnila utváření života naší společnosti, ukázat její pokroko ve směřování a přiblížit trvalou uměleckou hodnotu děl, která mají význam i pro dnešní socialistickou společnost". V prvním oddíle je nastíněn rozvoj demokratické literatury a podrobně pojednáno o V. Hálkovi, K. Světlé a J. Nerudovi, v druhém objasněna diferenciace literatury v období nástupu dělnického hnutí a samostatné kapitoly věnovány Sv. Čechovi, J. Vrchlickému, J.V. Sládkovi a J. Arbesovi, v oddíle třetím ukázáno, jak se v literatuře odráží krize buržoazní společnosti a zvláštní výklad věnován dílu A. Jiráska, K.V. Raise, A. Staška, J.S. Machara a A. Sovy.