Malá víla - Pém, Karol (GENEZIS, 1991)
Karol Pém debutoval rozprávkovou knižkou Malá víla. Stala sa najkrajšou a najlepšou knihou leta 1991. Obsahuje 33 rozprávok. Karol Pém bol presvedčený o tom, že deti potrebujú rozprávku rovnako ako mlieko. Na vydanie knihy čakal 17 rokov. Spisovateľ opisuje síce jednoduché všedné veci, ktoré nás obklopujú, takže ich už ani nevnímame, ale upozorňuje nás na ich neobyčajnosť, na ich krásu, ba dokonca akýsi samotný vnútorný svet. Otvára nám oči, aby sme videli lepšie a krajšie veci - aj jeden druhého. Literárni kritici prirovnali jeho tvorbu k dánskemu rozprávkarovi Hansovi Christianovi Andersenovi.