Michail Strogov - Verne, Jules francúzsky autor 8. február 1828 - 24. marec 1905 (Knihy J. Verna, 1980)
Jeden z najlepších autorových románov sa odohráva v cárskom Rusku za fiktívneho povstania Tatárov proti v knihe nemenovanému ruskému cárovi (z historických súvislostí v knihe vypísaných však vyplýva, že sa príbeh musel odohrať niekedy okolo roku 1862 a že teda muselo ísť o cára Alexandra II.) . Počas tatárskeho nájazdu dôjde k prerušeniu telegrafického spojenia medzi európskou časťou Ruska a jeho ázijskými gubernie. Za tejto situácie je nutné poslať veľkoknieža v Irkutsku, ktorý je zároveň čiarovým bratom, správu, že ho chce zavraždiť zradcu Ivan Ogarev.