Michail Strogov - Verne, Jules francúzsky autor 8. február 1828 - 24. marec 1905; Brandobur, Jozef (Bratislava Mladé letá, 1980)
Jeden z najlepších autorových románov sa odohráva v cárskom Rusku za fiktívneho povstania Tatárov proti v knihe nemenovanému ruskému cárovi (z historických súvislostí v knihe vypísaných však vyplýva, že sa príbeh musel odohrať niekedy okolo roku 1862 a že teda muselo ísť o cára Alexandra II.) . Počas tatárskeho nájazdu dôjde k prerušeniu telegrafického spojenia medzi európskou časťou Ruska a jeho ázijskými gubernie. Za tejto situácie je nutné poslať veľkoknieža v Irkutsku, ktorý je zároveň čiarovým bratom, správu, že ho chce zavraždiť zradcu Ivan Ogarev.
Táto úloha je zverená kapitánovi cárskych kuriérov Michailovi Strogov, Hrdinovi mužovi, ktorý nezabudol na svoje prosté korene a ktorý miluje svoju vlasť. Michailov poslanie využíva Verne k detailnému popisu Ruska, lebo Strogov cestuje vlakom, loďou, povozom a nakoniec pešo. Na svojej ceste sa stretne s dievčaťom Naďou, ktorá tiež putuje do Irkutska, lebo tam žije vo vyhnanstve jej otec.
Pri ceste po Sibíri sú však všetci zajatí Tatármi a Strogov sa medzi ďalšími zajatcami stretne tiež so svojou matkou. Ivan Ogarev označí Strogov za špióna. Na rozkaz tatárskeho emira je Strogov cez zúfalé prosby jeho matky oslepený rozžeravenú čepeľou meča. Napriek tomu sa mu za pomoci Nadi, ktorá ho miluje, podarí utiecť a dostať sa včas do už obliehaného Irkutska. Tu Strogov odhaľuje svoje tajomstvá. Nie je slepý, lebo jeho oči pred žeravou čepeľou ochránili slzy, ktoré uronili, keď videl ako je jeho matka nešťastná z toho, že bude oslepený. V záverečnom súboji zabije Strogov Ivana Ogareva, čím zachráni nielen veľkokniežaťa pred smrťou, ale tá
Keywords: francúzska literatúra; dobrodružné príbehy; historické príbehy; pre čitateľov od 11 rokov; sfilmovaný príbeh