Cesta okolo sveta za osemdesiat dní - Verne, Jules francúzsky autor 8. február 1828 - 24. marec 1905 (Mladé letá, 1972)
Fogg sa vydal na cestu okolo sveta za 80 dní, aby dokázal, že je to možné presne tak, ako bolo napísané v denníku The Daily Telegraph. Prekonal cestu za 79 dní (pri prechode 360 poludníkom sa priráta, či odráta deň), takže stihol cestu a vyhral stávku. Zažil množstvo dobrodružstiev, no našiel i lásku, ktorú zachránil pred istou smrťou.