Milenec lady Chatterleyovej - Lawrence, D. H. 1885-1930 David Herbert (Svetová knižnica SME, 2005)
Vo svojom najkontroverznejšom románe Milenec lady Chatterleyovej (Lady Chatterley s Lover, 1928) šokujúco otvorene opísal sexuálne vzťahy dvoch milencov a použil také výrazy z oblasti erotiky, aké sa v anglickej literatúre, dovtedy spútanej viktoriánskym pokrytectvom a prudériou nikdy predtým neobjavili. Príbeh mladej lady Connie, manželstvom pripútanej k urodzenému, za vojny doživotne zmrzačenému manželovi a obrodenej fyzickou láskou k hájnikovi Mellorsovi, vyjadruje jeho vieru v obrodnú moc "novej sexuality" v ramci realistického príbehu, dejovo zasadeného do rodného baníckeho kraja.