Denník pestúnky - McLaughlinová, Emma 7. februára 1974; Kraus, Nicola (Ikar, 2002)
Študentka, usilujúca sa získať diplom na Newyorskej univerzite a udržať si mikroskopický bytík, sa zamestná ako pestúnka jedináčika v bohatej rodine. Rýchlo sa naučí správať tak, aby zámožná žena z Park Avenue, ktorá nepracuje, nevarí, neupratuje a nevychováva svoje dieťa, prežila krásny, bezstarostný deň. Keď sa manželstvo jej zamestnávateľov začne rúcať, pestúnka je do toho zapletená v takej miere, ktorá prekračuje ľudskú dôstojnosť a dobrý vkus. Jej postavenie v rodine sa stáva takmer nemožným poslaním udržať duševné zdravie ich štvorročného chlapčeka. Vyše deväť stresujúcich mesiacov predvádzajú zámožná manželka a pestúnka odveký tanec slušnosti a moci, pričom skúmajú hranice moderného otroctva. Denník pestúnky ironizuje spôsob, ako americké privilegované vrstvy vychovávajú svoje privilegované potomstvo. Kniha, ktorú napísali dve bývalé opatrovateľky detí, je pichľavou a zároveň komickou satirou, ktorá rúca aureolu obklopujúcu manhattanské vyššie vrstvy.