Zánik : 1. - Sansom, C. J. anglický autor 9. decembra 1952 - 27. apríla 2024 (Aktuell, 2020)
Píše sa rok 1537 a krajina je rozdelená medzi tých, ktorí zostávajú verní katolíckej cirkvi, a tých, ktorí zachovávajú vernosť kráľovi a jeho novozaloženej národnej cirkvi. Keď v kláštore na južnom pobreží Anglicka dôjde k brutálnej vražde kráľovského komisára, obávaný Thomas Cromwell, generálny vikár kráľa Henricha VIII., poveruje vyšetrovaním Matthewa Shardlaka, človeka rovnako zanieteného v otázkach cirkevnej reformy. Shardlake a jeho mladý chránenec sú na stope sexuálnych deliktov, sprenevery finančných prostriedkov i velezrady, a keď odhalia ďalšie dve vraždy, musia sa vrhnúť do akcie a vrahovi včas skrížiť plány.