Tichý výkrik 1. - Marsonsová, Angela anglická autorka krimi 1968; Šturcelová, Martina (Bratislava Ikar, 2016)
ANI TEMNÁ DOHODA NIE JE ZÁRUKOU BEZPEČIA...
Záhadné a násilné vraždy, zdanlivo nesúvisiace okolnosti, tiene minulosti... Tým všetkým tento naozaj strhujúci triler oplýva vrchovato. Na začiatku príbehu stojí päť ľudí okolo plytkého hrobu a nad telom nevinnej obete uzavrú temnú dohodu – nikto sa nikdy nesmie nič dozvedieť. Lenže o desať rokov je brutálne zavraždená prvá žena z tejto pätice, po nej nasleduje ďalší člen a tretí unikne smrti iba o vlások. Počet zavraždených však stále pribúda. Vyšetrovaním týchto krvavých zločinov je poverená detektívka Kim Stonová, ktorá sleduje a preveruje všetky stopy, ale zdá sa, že jej psychopatický protihráč je vždy o krok popredu. Keď však objavia ľudské pozostatky na pozemku, kde stojí zhorenisko bývalého domova pre opustené dievčatá, začínajú jednotlivé dieliky skladačky do seba zapadať. Asi sa tu pred rokmi stalo niečo, čo so súčasnými vraždami súvisí. Kim je rozhodnutá šialeného vraha zastaviť skôr, ako udrie znova. Napínavý a miestami šokujúci dej, ktorého naozajstným protagonistom je strach, nenávisť a ľudská zloba, sa odvíja v niekoľkých časových rovinách a z pohľadu viacerých postáv, posadnutých démonmi minulosti.
Keywords: Kim Stonová; anglická literatúra; kriminálne romány