Kacír. 1. - Parrisová, S. J. anglická autorka a literárna kritička 1974 (Ikar, a.s, 2011)
Anglicko, rok 1583. Krajina sa zmieta strachom a podozrievavosťou, zároveň je však bezpečným úkrytom pre mnícha na úteku. Giordano Bruno, ktorý hlása prevratné astronomické učenie, uteká pred inkvizíciou pod ochranné krídla Alžbety I. Bruna s tajnou úlohou vysielajú na Oxfordskú univerzitu. Čoskoro ho zatiahnu do intríg akademických kruhov a krážov prekrásnej mladej ženy. Pokojným životom na fakulte však otrasie séria surových, premyslených vrážd, ktoré obviňujú obete z kacírskych myšlienok. V honbe za neúprosným vrahom Bruno v temných uličkách Oxfordu pochopí, že ani múdry človek niekedy nevie rozlíšiť pravdu od lži. Niektorí sú však pre ňu ochotní aj zabiť...